Guides & Tips

Vores guide til terrassebrædder

De oplagte kvaliteter ved BIOBYGs terrassebrædder er en uovertruffen holdbarhed, smuk aldring, stor styrke og en pris, der næsten er på niveau med terrassebrædder i lærk. Man kan altså opnå en solid, smuk og prisbevidst terrasse, der holder i 30, 40 eller måske 50 år.

BIOBYGs terrassebrædder er lufttørrede og beholder derfor den uopslidelige vedligeholdelsesfri holdbarhed, som egetræ har fra naturens side. Dette står i modsætning til næsten alle andre terrassebrædder på det danske marked, som er ovntørrede. Når man ovntørrer egetræ, så opnår man mere ensartethed og en nemmere produktion (høvling), men man mister også træets naturlige modstandsevne over for fugt og råd.

Man kan altså ikke både få den uopslidelige vedligeholdelsesfri holdbarhed fra lufttørring og den lige ensartethed fra ovntørringen. BIOBYG har specialiseret sig i byggematerialer til udendørs brug og derfor er vores terrassebrædder selvfølgelig lufttørrede. Det er bedst, billigst og mest bæredygtigt.

2 slags og 2 udgaver

Vi forhandler 2 slags terrassebrædder: 29x115mm og 27x100mm. Begge dimensioner er høvlet på én side, men fås også høvlet på 3 sider med afrundede kanter. Vi kalder denne udgave for håndværkerudgaven. Disse udgaver er høvlet cirka 5 mm smallere men optræder mindre råt og mere "pænt". Da de har lidt forskellige udtryk og egenskaber, beskrives hver dimension (og deres håndværkerudgave) separat. Læs mere om opmåling, konstruktion af de bærende dele, vedligeholdelse osv. her på siden.

Dimension 29x115mm og 29x110mm

Rustikt, prisdygtigt og med maksimal levetid

Med dette terrassebræt får man smæk for skillingerne. Sammenhængen mellem levetid, styrke og pris fås ikke bedre. Selve udtrykket i brædderne er lidt mere uroligt end på ”lillebroren” 27x100mm. Det betyder, at der er flere og større knaster, flere marvsprækker og at årene i træet bugter sig lidt mere. Det lidt urolige udtryk er en smagssag, og efter nogle måneder dæmpes udtrykket, og træet henfalder i en ensartet sølvgrå nuance. De fleste vil herefter sætte pris på det mere ”naturlige” eller ”rustikke” udtryk. Udtrykket vil med tiden fremstå mere naturligt og eksklusivt end rodet.

29x115mm er høvlet på én side og har savskårne kanter. Det vil sige, at bredden svinger lidt på mål, og det kræver lidt opmærksomhed ved montage. Derfor laver vi også dette terrassebræt i en (håndværker)udgave, hvor det er høvlet på tre sider, og har afrundede kanter. Så er den 29x110mm, og bredden er lige som tykkelsen +/- 1 mm.

Montage

Man kan lave en afstand mellem strøerne på op til 65 cm. Egetræ monteres altid med skruer i A4 rustfri/syrefast og der forbores altid. En terrasseskrue på 4,2x56mm er passende.

Et stykke lufttørret egetræ på 29x115mm har stor styrke, og det kræver derfor lidt håndværksmæssig erfaring at montere et terrassedæk i denne dimension. Det kan være nødvendigt at afrette enkelte brædder eller kassere en ende, der simpelthen er for aparte. BIOBYGs 29x115mm er mere uensartet end de ”normale” terrassebrædder, der er ovntørret og høvlet på 4 sider. Der kan være krumninger, buler, fejl fra saven og små fejl fra høvlen. Derfor bliver montørens evne til at udvælge, vende, dele og fraskære en vigtigere del af det endelige resultat.

Dimension 27x100mm og 27x95mm

Smukt, mindre råt og mere medgørligt

Dette terrassebræt er ved første øjekast lidt mere roligt – nogle vil måske kalde det lidt pænere – end det mere kraftige 29x115mm. Der er stadig knaster, spor efter borebiller, farveforskelle og lignende, men brædderne vil variere mindre og være nemmere at arbejde med under montage. Det har stadig et eftertragtet ”naturligt” udtryk og den generelle rustikke æstetik fra lufttørret egetræ bibeholdes.

27x100mm er høvlet på én side og har savskårne kanter. Det vil sige, at bredden svinger lidt på mål, og det kræver lidt opmærksomhed ved montage. Derfor laver vi også dette terrassebræt i en (håndværker)udgave, hvor det er høvlet på tre sider, og har afrundede kanter. Så er den 27x95mm, og bredden er lige som tykkelsen +/- 1 mm.

Montage

Vi anbefaler op til 55 cm mellem strør. Egetræ monteres altid med skruer i A4 rustfri/syrefast, og der forbores altid. En terrasseskrue på 4,2x56mm er passende.

BIOBYGs 27x100mm er nemmere at montere end 29x115mm, og det kræver derfor ikke den samme håndværksmæssige erfaring. Denne dimension kan man med almindelig gå-på-mod trykkes på plads ved montage, og det gør 27x100mm til et godt valg for mindre erfarne gør-det-selv-folk.

Konstruktion af terrassebrædder

Opmåling og beregninger

Man beregner et mellemrum på 6 mm mellem plankerne. Det giver følgende forbrug:
29x115mm: 8,4 lbm. pr. m2
29x110mm: 8,5 lbm. pr. m2
27x100mm: 9,5 lbm. pr. m2
27x95mm: 9,8 lbm. pr. m2

Spild og fraskær

Til fraskær, spild og fejl skal man erfaringsmæssigt bruge 10% flere lbm. end det reelle forbrug. Når man laver en prisforespørgsel, skriver man det antal m2, som man skal bygge, og så lægger vi selv 10% til de lbm., som optræder i tilbuddet.

Længder

Hvis terrassen ikke kan laves i ét bræt (hvis længde og bredde overstiger 280-300 cm), bygges den efter principperne fra gulvlægning. Det vil sige, at man tager det overskydende fra det sidste bræt og starter med dette stykke i næste linje. På den måde fordeles samlingerne (sandsynligvis) jævnt på terrassen. Hvis det er tilfældet bestilles ”faldende længder” - det giver erfaringsmæssigt mindre spild. Længderne er så mellem 240 og 300 cm.

Konstruktion

Det anbefales ikke, at brædderne monteres med et mellemrum på mindre end 6 mm. I de fugtige måneder udvider træet sig, og hvis der ikke er nok afstand kan man opleve, at brædderne begynder at skubbe til hinanden. Det er også vigtigt, at man holder nogle millimeter afstand til bygninger osv.

Egetræ monteres med skruer i A4 rustfri/syrefast. Vi anbefaler 4,2x56 mm. Skruerne placeres 18–22 mm fra kanter og 25–30 mm fra ender. Alle huller forbores.

Hvis man skal have optimal udnyttelse af terrassebræddernes lange holdbarhed, er det formålstjenligt, at terrassens bærende dele også bygges i lufttørret egetræ. Til dette formål kan man f.eks. bruge stolper 82x82 mm, reglar 82x40 mm eller lægter 35x70 mm fra vores trælast.

Vi anbefaler mellem 50 og 65 cm mellem strøerne. Hvis strøerne laves i reglar 82x40 mm, kan man have op til 120 cm mellem støttepunkterne.

Behandling

Vi anbefaler ikke behandling af vores terrassebrædder. Træterrasser behandles normalt med træbeskyttelse eller træolie, fordi det giver billigt eller ovntørret træ længere holdbarhed. Det er ikke nødvendigt, når man bruger lufttørret egetræ, der fra naturens side har en uovertruffen holdbarhed. Evt. behandling handler altså udelukkende om det visuelle udtryk. Egetræ kan pigmenteres, som man måtte ønske. Det tager ikke skade af hverken træbeskyttelse eller træolie. Hvis ikke egeplankerne pigmenteres henfalder overfladen efter mere end 6 måneder i en sølvgrå nuance.

Tips og tricks til dine terrassebrædder

Vedligeholdelse

Evt. vedligeholdelse er slibning. Det kan gøres ganske let hvert eller hvert andet år. Dette fjerner også det lag af snavs og alger, der ofte kommer på en terrasse. Hvis man efter 10 år får en gulvpudser til at pudse 1-2 mm af brædderne, så vil overfladen næsten fremstå, som da terrassen blev anlagt.

Gode tips

Høvlede brædder kan godt virke lidt hårde og have lidt skarpe kanter (dette gælder ikke for “håndværkerudgaverne” 29x110mm og 27x95mm, der har rundede kanter). Efter montage kan det derfor være en ide at pudse dækket ganske let. Det skal bare lige snuse til en excentersliber med korn 100-120, så får man en lidt blødere oplevelse de første uger.

29x115mm er som hovedregel kernetræ. Der kan dog forekomme splint eller spor fra høvlen hist og her. Ca. halvdelen af brædderne i 29x115 mm har revner i endetræet. Men da længderne 240, 260 og 280 cm har en del overmål, vil de fleste i disse længder kunne bruges i fuld længde. Længden 300 cm går fra 298–305 cm, og her må man påregne, at ca 1/3 ikke kan bruges i fulde 300 cm.

27x100mm er som hovedregel kernetræ, men der vil forekomme splint på undersider, kanter og i ender. Spor fra høvlen vil ligeledes forekomme hist og her. 27x100mm indeholder kun få revner i endetræet. Man må dog alligevel påregne, at nogle brædder ikke kan bruges i den fulde længde, da enderne af og til har forskellige fejl. Længden 300 cm går fra 298–305 cm, og her må man påregne, at ca 1/4 ikke kan bruges i fulde 300 cm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *